Zgodovina Ljubljane

Zgodovina Ljubljane se začne v rimskem starosti, ko gradijo mesto Emona poleg reke Ljubljanice in v bližini hriba (ki sta kriteriji za rimskih mest). Mesto je dobilo ime Emona in je tipičen kvadratne oblike, obdan z Hugh zid, ki je še vedno ohranjeno na nekaterih mestih.

Hoja po Ljubljani še vedno lahko vidite ruains iz rimskih starosti. Vendar pa je najbolj pomemben spomenik, je malo zlati kip, ki ga lahko vidijo samo obnovi na Kongresnem trgu.

Obstaja veliko dobrih ohranjenih stvari, ki se uporabljajo od rimskih časov, in če vas zanima več, jo lahko najdete v Narodnem muzeju. Vendar pa tudi visok zid in piramid na steni še vedno v južnem delu utrdbe.

Po rimski vek prišel srednji vek, kjer je bila najpomembnejša stvar, ki je bila zgrajena Ljubljanski grad in most čez vaše Ljubljanici. V 15. stoletju je bilo veliko pomembnih umetnosti, ki v Ljubljani. Vendar je večina ohranjenih ene so v cerkvah. Kasneje Slovenija prišla pod avstrijskega cesarstva in Ljubljana se je preimenovala v Laibach.

Ljubljana je bila razdeljena med drugo svetovno vojno – en del je bil Italijan, drugi je bil Nemec. Pomembno leto 1990, ko je Jugoslavija razdeljena in Slovenija je postala independend država, kasneje pa v letu 2004 vstopa v Evropsko unijo.